Saturday, January 23, 2016

Utbildningar

Du kan säga häst på 9 språk men när du ska rida köper du en ko..är ett ordspråk jag brukar använda. När det kommer till musikutbildningarna i landet är det en skrämmande verklighet.

Rätt många av utbildningarna har ingen som helst kontakt med branschen även fast de säger så. Flertalet har även föreläsare som klart föredettingar i musikbranschen som inte har kunskapen om dagens bransch utan mest föreläser om saker som var aktuellt på 90-talet. De otäcka är att de allt för ofta kör med de här personerna om och om igen.

Det här skapar ofta problem för oss. Vi får in musiker från sådan här utbildningar och vi får helt enkelt börja med att säga "Glöm allt ni lärde er på den här utbildningen, så börjar vi från början". Jo vi får in folk som gått treåriga universitets utbildningar som inte vet skillnad på STIM och SAMI. På en hel del utbildningar är det skandal dåligt bland personal och kunskapsmässigt.
De värsta utbildar sopprötter för att sedan ta in dessa sopprötter att föreläsa för de nya.

Om du nu vill utbilda dig till branschen vad är det då som gäller. Ja den utbildning som är främst och har bäst rykte och kan mest är Linné Universitet ibland kallad Hultsfred då viss del ligger där.

De mesta andra är lägre men vissa är specialare på sitt ämne. Campus Nyköping är på Live och event sidan. Musikmakarna som låtskrivarskola är begränsad men funkar för sitt syfte om det är låtskrivare man ska bli. Piteå musikutbildning är bra för att du ska bli ljudtekniker, men förvänta dig ingenting runtomkring kunskap.

Det mesta andra är väldigt tvivelaktiga saker. I alla fall i Sverige. Speciellt om utbildningen drivs av någon som vart med i en idol jury då ska man dra åt sig öronen. Eller att utbildningen tar hutlöst betalt eller ingen praktik.

Det hela är så dåligt i Sverige att flera utländska bolag börjar flytta in på marknaden. Bland annat B-group från Danmark som gör en hel del intressant. BIM från England är en annan som är väldigt framåt.


No comments:

Post a Comment