Monday, January 4, 2016

Fällor och datum

Look, if you had, one shot, or one opportunity
To seize everything you ever wanted. In one moment
Would you capture it, or just let it slip?

Från Eminems låt från filmen 8 mile Lose Yourself.

Påminner om det där kulspelet från förr där man skulle balansera en kula i en bana mellan hål en sån här. Banan är utstakad men hålen finns där och är synliga. Ändå lyckas man ramla ned någonstans längs vägen. Givetvis gick det bättre om man fick träna lite grann. Så är det med en karriär också.
Det är inte rakt och det är hål överallt. Får man hjälp är det lite lättare. Någon som gått ned i hålen förr och vet hur man ska undvika dem.


Det är lite så med artist karriärer du har en chans men få klarar spelet på en gång. Jag skulle gissa att chansen är just så stor som att du fick ett sånt där spel och klarade det på första försöket. Spelet går ju på tid. Så ett sätt att förlora är ju att hålla sig väldigt försiktig. Ett annat fel är ju att ju längre fram blir det svårare så att snabbt föröska forcera sig fram med lite tur.
Många tror att hålen i spelet är saker som recensioner och kontrakt. Jag ser snarare hålen som dåliga beslut som inte är så genomtänkta.

Nu ska det satsas! Fort ska det gå också! Det här är sista chansen!

Det är ofta förutsättningarna när vi träffar artister. Vi håller fram att det är ganska långskitigt man måste tänka. Det krävs mindre insatser under en längre tid för att skapa något. De håller alltid med och i nästa mening tycker att innan sommaren så borde de vara inbokade på de största festivalerna i Sverige, helst i hela Europa.

Vad de inte förstår att om förhandlingen med oss tar två till tre månader, så tar det sex till sju månader att göra samma saker med våra kontakter utomlands. Därför kommer det nya albumet skjutas framåt i nästan ett år. Det artisten planerade att göra på våren kommer på våren ett år senare (om vi har tur). Under den här tiden ska artisten vara aktuell ändå och det kommer att hamna på artistens bord. Allt tar tid och folk tror att det ska gå lika snabbt som idol.

Du har valsat runt.
En annan anledning att du behöver folk på vägen är att om du valsar runt i branschen för länge som artist stängs dörrarna. Det är just sådan artister som hamnar på melodifestival kyrkogården. En artist har flera bäst före datum att tänka på. Vi ser allt allt för ofta kanske får en räkmacka i början av karriären och lyckas förhandla med flera och trassla in sig i olika saker för att sedan bli ointressant. Eller hoppar runt mellan flera bolag och efter ett tag blir de ointressanta. Eller håller på i ett band och sen blir soloartist för att sen vara med i något projekt.

De artisterna har ofta ett bäst före datum som gör att ju mer de trasslar in sig desto ointressantare blir de. Det andra bäst före datumet är att du gjorde något för 20 år sedan. Du slog igenom gjorde saker för att sedan försvinna in i tystnad och nu komma tillbaka (hej Anna Book). Här kan man också vara väldigt ointresserad.

Den här problematiken är väldigt vanlig. Vi stöter på det här väldigt många gånger och jag har tyvärr aldrig sett någon lyckat slå bäst före datumet. Sur mjölk är sur mjölk.

No comments:

Post a Comment