Monday, January 18, 2016

Stämningen mot Spotify

En hyfsat okänd Sing och Songwriter Melissa Ferrick stämde Spotify på 200 miljoner dollar för att de använt hennes musik olagligt.

http://www.hypebot.com/hypebot/2016/01/second-class-action-suit-filed-against-spotify-seeks-200m-to-vindicate-rights-of-songwriters-publish.html

Vad gör man inte för lite PR. Det här är sellout megatime. Typiskt amerikanskt också 200 miljoner dollar för en artist som knappt har haft  400 000 streams. Vilket skulle göra runt 2000 dollar. Hon hävdar miljoner. Men knappt 5000 lyssnare i månaden så bevisar det att så inte är fallet.

Här har man nog en som micklat med siffrorna hon har 3600 följare men bara 5000 lyssningar i månaden. Luktar siffer boostare lång väg.

Sen till det roliga. Alla album är utgivna av Right on Records som man med lite enkel letning hittar att det är hon själv som gett ut allt. Det vill säga hon har använt någon aggregator för att lägga upp sin egen musik som hon själv har alla rättigheter till.

Hur kan hon då stämma Spotify kan man undra? Jo det har med amerikansk korkad lagstiftning, anledning att de har så jävla mycket roliga lappar om olika saker som att kaffet är varmt och liknade. Det handlar om den mekaniska biten som i USA sköts separat.

Så i princip så lägger hon upp musiken och bestämmer att en del som hon äger inte ger Spotify rättigheten att lägga ut den, fast hon just bett dem att göra det.

Före jul var det ytterligare en knasboll David Lowery som är ännu mer okänd och ännu girigare och uttalat en knasboll stämde Spotify för jul för samma sak. 224 Följare och knappt 50 000 streams ska han ha 100 miljoner dollar.

Vad man skulle behöva göra är att styra upp amerikansk lag och sätta en hel del advokater bakom galler för idiotiska stämningar.

Det roliga är att Melissa och David ligger kvar på Spotify. Vad de borde göra är att alla streaming tjänster går samman och helt enkelt svartlistar dem för all framtid. Det finns en speciell plats i helvetet för misslyckade giriga artister.


No comments:

Post a Comment