Wednesday, January 20, 2016

Antal streams för att räknas.

Jo siffrorna är det som är det nya vapnet. Visst det är inte bara siffror som räknas även kvalité på musiken. Samtidigt så har siffrorna en stor del. Men hur mycket är mycket?

Jag får in folk som tror att de har gjort sig pengar på 1000 streams. Nästan varje månad är det en glad amatör som tror att den nu ska hämta ut en ansenlig summa från distron efter som den inte hämtat ut på hela året. De kollar inte på Spotify verkar det som eftersom det avslöjar att på ett år har de knappt haft 1000 streams. Sorry 1000 streams är i princip inget alls. Det är några få kronor.

Du måste upp till 10 000 streams per låt innan egentligen det blir några pengar. Idag räknas ett nybörjar band ligga på 20 000 streams på ett par låtar och de andra på ett par tusen.

Ett band som skivbolag är intresserade av ligger på ett par låtar på 150 000 streams och resten runt 30 000 streams.  Ofta ingen ovanligt att en låt ligger runt en halvmiljon, den som har blivit lite populär i deras närområde.

En hit som hörs över hela Sverige ligger runt 10 miljoner streams .

Ett band som större skivbolag skulle titta på är runt 5 miljoner streams

En internationell hit runt 100 miljoner streams.

Helt enkelt skivbolag räknar med att du kommit en bit på vägen när de startar. Förr var det lite enklare ingen kunde egentligen kolla hur mycket du hade sålt om du sa att du hade sålt 4000 cd:s på spelningar. Allt man gick var på om du spelade på den där festivalen, eller fanns med i olika sammanhang och gjorde gissningar. Idag går det mesta att kolla.

Därför så vill de att det finns ett antal siffror när man startar. Det är här som man idag skiljer amatörerna från de som vill någonstans. Spelar ingen roll hur bra musik du har, visar dina siffror under 10 000 streams kommer de tycka att du inte lägger ned så mycket jobb som du borde, varför ska då bolaget gå in i din karriär? Hur bra musiken än är!


Dessa siffror höjs hela tiden och med att bolaget blir större höjs även siffrorna. Vissa kollar inte på artister under 5 miljoner streams. För ett par år sen var det svårt att urskilja dessa siffror för de vara så låga. Nu är det lite lättare. Ska lyssna på demos ikväll och jag har redan tre artister, en har 3,5 miljoner streams helt osignad. En har 4 miljoner har haft lite PR. Den minsta har 50 000 streams men de är helt nya.

No comments:

Post a Comment