Friday, December 18, 2015

Intervju med Emelie Schepp i SN

Läste lite om en ny deckarförfattarinna som heter Emelie Schepp i den lokala gratis versionen av tidningen SN. Det intressanta är att det hon har gjort som författare borde verkligen artister kolla in.
http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.3682777

Du hittar delar av intervjun här på hennes blogg också.
http://emelieschepp.se/?p=7136

Allt som sägs kan lätt översättas till det man måste göra som artist som ingen gör. Emelie ger ut sin egen bok promotar skiten ur den och får med ett större förlag på bok två för att få ett större team.

Översätt som artist gör musik ge ut den promota skiten ur den spela live på olika oväntade ställen. Med den fanbasen gå till branschen och få ett större team. Tyvärr hoppar de flesta över det där första och går direkt till branschen. Emile gjorde också det felet men tog tag i det och gjorde jobbet själv.

-Uthållighet är en underskattad faktor, man får jobba för att tränga igenom i bruset.

Helt rätt, de flesta ger upp för lätt. Det här inget sprinterlopp utan ett maraton. Hela intervjun kan egentligen hetat Skriv en hit under julledigheten. Här är översättningen för musiker där jag har tagit delar av intervjun som är skriven av Annika Hedberg på SN:

Läs mycket, skaffa en redaktör och var beredd på att det tar tid att skriva en bok. Det är den korta versionen av Emelie Schepps råd till alla dem som drömmer om att skriva en egen bok.
*** Översätt, lyssna på mycket musik, både modern och gamla klassiker. Kolla mot någon musikkunnig (behöver inte vara en musiker, kan vara recensent)
– Man måste ta sitt skrivande på allvar. Det räcker inte med att ta tio minuter då och då. Man får avsätta minst två timmar, se det som ett projekt och blockera den tiden. För det är otroligt hur många tv-serier vi hinner titta på, men inte ha tiden att skriva.
*** Översätt, sätt dig och skriv låtar i två timmar, avsätt tid att repa och skriv.
Men hur gör man när dator är påslagen och markören blinkar uppmanande på ett tomt ark?
– Lägg ifrån dig prestationskraven och bara skriv! Är det riktigt svårt att komma igång så tänk på ett minne. Hur det doftade, vilken årstid det var, vad som hände. Då kan man höra en dialog, hur personerna pratade.
*** Översätt: Skriv ändå, dravla inte med att du inte har inspiration. Leta rätt på en sajt om har pitchar och kolla vad film och tv bolag vill ha och skriv efter det.
Det kan vara bra att fira lite delsegrar längs vägen – och vara mycket medveten om att det tar tid, mycket tid att skriva en bok.
*** Översätt: Boka ett gig, fira men det räcker inte med ett gig utan det är en delseger.
Emelie Schepp skickade in sitt färdiga manus till olika förlag, men efter ett första refuseringsbrev som kom efter två veckor bestämde hon sig snabbt för att ge ut boken på eget förlag. En redaktör hyrdes in för att fila på manuset.
*** Översätt: Betala proffs för att fixa vissa detaljer. Här räcker inte kompisar och du behöver betala lite för att få de rätta svaren.
Hon tryckte direkt i pocket för att få ut boken till så många som möjligt. En lokal matkedja tillfrågades och hon fick stå där och sälja böcker. Bokbloggare och tidningar kontaktades.
– Det finns så många sätt att nå ut. Skicka inte böcker hej vilt till alla, det blir för dyrt. Kolla i stället av innan vilka som kan vara intresserade. Uthållighet är en underskattad faktor, man får jobba för att tränga igenom i bruset.
*** Översättning: Finns längre upp. Uthållighet.
Sociala medier ska absolut inte underskattas, säger hon och konstaterar att konkurrensen är stenhård.
– Man måste inget, men det är bra om man vågar ha kontakt med läsarna. De är nyfikna och vill gärna ställa frågor. Det händer alla att det någon gång bara kommer två personer. Då får man tänka "det kom faktiskt två intresserade personer". Och jag älskar att vara ute och prata med folk, det är det roligaste som finns.
*** Översättning: Det sociala nätet är viktigt. Du bestämmer dock hur det ska se ut och på vilka villkor. Det måste dock finnas där. Du måste promta även om du har det större teamet. Den här intervjun med Emelie visar det. Hon gör ett reportage i Sörmlands nyheter vilket inte är att göra det i DN kultur. Det är dock viktigt, hon skulle inte ha nått mig via DN kultur. Hon promotar trots hon har teamet tror inte hennes redaktör på förlaget fixade den här.

No comments:

Post a Comment